Home | Amb. Personeel | Contact Us | Site Map Ambassade van Mexico in Nederland
Your Options
INLEIDING
HET LAND
DE GESCHIEDENIS
MEXICO VANDAAG
GENIET VAN MEXICO
ONZE CONTACTGEGEVENS

 

Na de Onafhankelijkheid

De Geschiedenis De Azteken De Maya’s Koloniaal Mexico Na de Onafhankelijkheid

 

Mexico na de Onafhankelijkheid

* Wie waren de liberalen en de conservatieven? * Aan wie verloor Mexico een groot deel van zijn land? * Wie was Benito Juárez? * Wat was het Porfiriato?

De Oorlog om de Onafhankelijkheid had Mexico een heleboel gekost. Na de verworven onafhankelijkheid in 1821 was het land er zeer slecht aan toe. Landbouw, mijnbouw en industriële produktie waren verwaarloosd tijdens de oorlog en meer dan een half miljoen Mexicanen waren gesneuveld.

Als een nieuw land, worstelde Mexico om een eigen identiteit te vinden. De overgang van kolonie naar een zelfstandig regerend land was pijnlijk en moeilijk.

Gedurende de de eerste 30 jaar na het einde van de oorlog had Mexico 50 regeringen, bijna allemaal als gevolg van militaire staatsgrepen, waarvan er 11 geleid werden door Generaal Santa Anna. Dit was een eeuw van veel strijd en verandering. Op politiek gebied was Mexico verdeeld in twee groepen - de Liberalen en de Conservatieven - die Mexico elk op hun eigen manier wilden regeren.

De conservatieven wilden het oude Spaanse model gebruiken om Mexico te regeren, maar de Liberalen wilden een systeem dat meer leek op dat van de Verenigde Staten. Conservatieven en Liberalen verschilden van mening over onderwijs, werk, systeem van regeren, de invloed van de kerk, het leger; kortom bijna over alles!

Agustín de Iturbide

Agustín de Iturbide was de eerste keizer van onafhankelijk Mexico. Hij had gevochten tijdens de oorlog om de onafhankelijkheid. De conservatieven wilden dat Mexico een keizerrijk zou worden na de onafhankelijkheid en Iturbide werd in 1822 tot keizer gekroond.

Iturbide regeerde minder dan een jaar. Hij werd uit de macht ontzet door Santa Anna en verbannen naar Groot-Brittannië. In 1824 keerde Iturbide terug naar Mexico, maar hij werd gearresteerd en doodgeschoten. Na veel tumult werd Generaal Antonio López de Santa Anna tot President van Mexico gekozen.

Generaal Antonio López de Santa Anna

Tijdens het presidentschap van Generaal Santa Anna brak de oorlog uit met Mexico's noordelijke buren, de Verenigde Staten. Mexico was het grootste land van Spaans Amerika geworden. Ondertussen was de Verenigde Staten aan het kijken hoe ze hun eigen territorium uit konden breiden en machtiger konden worden. Om dit doel te bereiken, werden Amerikaanse families, die zich in Texas hadden gevestigd, aangemoedigd door de regering van de Verenigde Staten om te eisen dat Texas een onafhankelijke staat moest worden, wat in 1836 gebeurde.

De Mexicaanse regering, die ver weg in Mexico Stad zetelde, had geen controle meer over de uiterste delen van Mexico. In 1845 liet de VS de onafhankelijke staat Texas toe in de Unie, ondanks waarschuwingen van de Mexicaanse regering dat dit oorlog zou betekenen. De oorlog begon in 1846 toen het leger van de Verenigde Staten zijn opmars naar Mexico Stad begon.

Eenmaal in de hoofdstad, won de Verenigde Staten een serie veldslagen. De laatste slag werd gevochten in het kasteel van Chapultepec, waar enkele jonge cadetten de militaire academie verdedigden. Ze vochten dapper door totdat iedereen vermoord was, en worden nu nog herdacht als de "Niños Héroes".

De vlag van de Verenigde Staten werd in het Nationale Paleis gehesen en de verslagen Mexicaanse regering vestigde zich in Querétaro. In 1848 werd Santa Anna gedwongen een overeenkomst te tekenen met de VS, om voor $15 miljoen meer dan de helft van het Mexicaanse grondgebied te verkopen. Dit bestond uit een gedeelte of alles van wat tegenwoordig Arizona, Colorado, Nevada, Utah, Texas, New Mexico en Californië is. Santa Anna werd erg ongewild, verloor zijn macht en werd uiteindelijk gedwongen tot ballingschap.

Benito Juárez

In 1857 werd er een nieuwe grondwet geschreven, waarbij een Federale Republiek werd gevestigd, precies zoals de Liberalen wilden. In 1858 werd Benito Juárez, een Zapoteken indiaan uit Oaxaca, benoemd tot President. In hetzelfde jaar brak er een burgeroorlog uit tussen de liberalen en de conservatieven, deze oorlog wordt de Hervormingsoorlog genoemd.

Juárez nam een aantal wetten aan, de zogenaamde Hervormigswetten, die het land en gebouwen van de kerk tot staatseigendom verklaarden. De macht en de invloed van de kerk die tot dan toe altijd erg belangrijk was geweest nam hierdoor enorm af. De burgeroorlog duurde drie jaar. Juárez moest het land verlaten maar keerde terug om nog eens 10 jaar president te zijn, na de executie van Keizer Maximiliaan.

De Franse Interventie

Mexico was na de oorlog met de VS en drie jaar burgeroorlog (de Hervormingsoorlog) erg zwak. In 1861 besloot Benito Juárez dat Mexico te arm was om de schulden aan Spanje, Engeland en Frankrijk terug te betalen. Toen Mexico stopte met de betalingen, stuurden Engeland, Spanje en Frankrijk hun legers naar Mexico om hun betalingen onder dwang te krijgen.

Na enig onderhandelen besloten Engeland en Spanje om te vertrekken, maar Frankrijk bleef en stichtte een monarchie in Mexico. Het tijdstip was perfect, omdat de Verenigde Staten in het midden van hun burgeroorlog zat en ze de liberalen niet konden helpen. De Franse troepen kwamen aan in Veracruz, tussen december 1861 en januari 1862 en trokken door naar de hoofdstad. Op 5 mei 1862 keerde het merendeel van het Mexicaanse volk zich tegen de Fransen, die in Puebla verslagen werden.

Toch werd het Liberale leger later verslagen en namen de Fransen bezit van de hoofdstad. Benito Juárez had geen andere keus dan de stad te verlaten en zijn regering te vestigen in het noorden van Mexico, een stap verwijderd van de Verenigde Staten.

Keizer Maximiliaan

Twee jaar na de invasie van het leger, stuurde Napoleon groothertog Maximiliaan van Habsburg om keizer van Mexico te worden. Aan het einde van de burgeroorlog keerde het Franse leger terug naar Frankrijk en werd Keizer Maximiliaan alleen achtergelaten. Maximiliaan hield geen stand tegen de Liberalen, hij gaf zich over in 1867 en werd geëxecuteerd nadat hij pas drie jaar Keizer was.

Benito Juárez herstelde de Republiek in ere en regeerde tot zijn dood in 1872.

El Porfiriato

Porfirio Díaz was één van de generaals van het Liberale leger die tegen Maximiliaan had gevochten. Hij was President van 1877 tot 1911, een periode die bekend staat als het Porfiriato (Porfiriaat), omdat deze tijd gedomineerd werd door Porfirio Díaz. Gedurende deze periode groeide de economie, werden er nieuwe spoorwegen en telefoonnetwerken aangelegd, banken geopend en de industrie, mijnbouw, landbouw en handel werden uitgebreid.

Hoewel President Díaz veel goeds voor Mexico heeft gedaan, was hij een dictator - een president die misbruik maakte van zijn macht. Onder Díaz werd een aantal landbezitters erg rijk, maar het grootse deel van de Mexicanen bleef arm.

Tijdens de eerste jaren van de 20ste eeuw verlangde een nieuwe generatie jonge, goed opgeleide Mexicanen, die niet tot de groep van Díaz behoorden, naar verandering. Voor het eerst in 33 jaar werden er andere politieke partijen opgericht.

De Revolutie

In 1910 begon de Mexicaanse Revolutie, het resultaat van frustratie toen Díaz zijn belofte van vrije verkiezingen had gebroken en had verklaard dat hij weer de verkiezingen had gewonnen. Francisco I. Madero was één van de personen die een andere politieke partij had opgericht. Na de verkiezingen leidde hij de opstand tegen Díaz, die uiteindelijk aftrad en naar Frankrijk werd verbannen.

Er werden verkiezingen gehouden die Madero won, maar het volk was ongeduldig en Madero was niet in staat om het land op orde te brengen. Na een staatsgreep werd hij geëxecuteerd en nam een andere generaal, Victoriano Huerta het over als President.

De revolutionairen, onder wie Francisco Villa in het noorden en Emiliano Zapata in het zuiden, begonnen een strijd om President Huerta uit het zadel te werpen. Toen dit gebeurde nam Venustiano Carranza de macht over.

De Grondwet van 1917

Onder Carranza's presidentschap werd er in 1917 een nieuwe grondwet aangenomen. De nieuwe grondwet hield rekening met individuele en sociale rechten, vooral om de arbeiders en boeren te beschermen, en was erg nationalistisch.

Volgens deze grondwet wordt Mexico, tot op heden, nog steeds geregeerd.

Nationalisatie van Olie

De belangrijkste, politieke ontwikkeling sinds de Revolutie kwam met de verkiezingen voor President van Generaal Lázaro Cardenas in 1934. Zijn regering voerde aanzienlijke landhervorming uit, hij reorganiseerde de werkgelegenheid en, het belangrijkste van alles, hij nationaliseerde de olie industrie.

 

 Ambassade van Mexico in Nederland.     Webmaster: ir. Gerardo Izzo