Home | Amb. Personeel | Contact Us | Site Map Ambassade van Mexico in Nederland
Your Options
INLEIDING
HET LAND
DE GESCHIEDENIS
MEXICO VANDAAG
GENIET VAN MEXICO
ONZE CONTACTGEGEVENS

 

DE GESCHIEDENIS

• De Geschiedenis • De Azteken • De Mayaís • Koloniaal Mexico • Na de Onafhankelijkheid •

 

Geschiedenis

* Waar kwamen de eerste Mexicanen vandaan? * Wie houwden enorme hoofden uit in rotsblokken? * Waar kun je de piramides van de Zon en de Maan vinden?

De eerste inwoners waren mensen die waarschijnlijk vanuit AziŽ naar de Nieuwe Wereld zijn gekomen door de landbrug van de Beringstraat over te steken, ergens in de Ijstijd.

Vervolgens reisden ze naar het zuiden door Alaska, Canada, de Verenigde Staten naar wat vandaag Mexico is. Verschillende stammen vestigden zich in verschillende gebieden. Dit gebeurde ruim 40.000 jaar geleden.

Oude Mexicaanse Culturen

De oude Mexicaanse culturen hebben er mede voor gezorgd Mexico te vormen tot wat het vandaag is. Het was niet dat de ene groep de andere opvolgde. Er bestonden juist meerdere culturen op hetzelfde moment in verschillende delen van Mexico en Midden-Amerika (Mesoamerica). Dit waren o.a. de Olmeken, de Teotihuacanen, de Maya's, de Mixteken, de Zapoteken, de Tarasken, de Totonaken en de Azteken.

De Olmeken 1150-300 v. Chr.

De Olmeken woonden in het zuiden in de vochtige laaglanden van Veracruz en Tabasco, langs de Golf van Mexico. Het woord Olmec betekent "de bewoner in het land van rubber". De Olmeken waren uitstekende beeldhouwers, zowel in het vervaardigen van kleine figuurtjes van jade als in het uithouwen van gigantische, basalten monumenten. Ze beschouwden jade als een edelsteen.

Ze zijn het beroemdst om hun beeldhouwwerken van enorme mensenhoofden gehakt uit rotsblokken, sommigen wegen wel 50 ton en werden gemaakt zonder metalen gereedschap. Het grootste hoofd dat is gevonden is 3,40 meter hoog. Tot 1994 zijn er 17 van deze kolossale hoofden gevonden.

De Olmeken droegen deze blokken wel 100 kilometer ver. Niemand weet hoe ze dit deden. Men denkt dat de stenen naar de dichtstbijzijnde bevaarbare rivier werden gesleept en verder werden vervoerd op vlotten over de Coatzacoalcos rivier. Stel je eens voor hoe sterk de mensen waren die dit konden doen!

Deze kolossale hoofden stellen waarschijnlijk heersers, krijgers of atleten voor. Het lijkt erop dat de hoofden helmen dragen die veel weg hebben van de helmen die gebruikt worden voor American Football waardoor men vermoedt dat deze beeldhouwwerken spelers voorstellen van een oud balspel, dat gespeeld werd door de Olmeken en andere groepen uit de Mexicaanse regio.

De Olmeken vonden een kalender uit en beÔnvloedden latere volkeren zoals de Azteken, Mixteken, Totonaken en de Maya's.

De Teotihuacanen 100 v. Chr.-750 n. Chr.

Teotihuacan is een oude stad die is gebouwd rond 200 jaar n. Chr., in de vallei van Mexico. Teotihuacan betekent "de stad van de Goden". Het is ongeveer een uur rijden ten noorden van het huidige Mexico Stad.

Men dacht dat dit de plaats was waar de Goden werden gecreŽerd; en veel mensen kwamen op pelgrimtochten om de stad te bezoeken. Voordat de Spanjaarden arriveerden, had Teotihuacan ongeveer 150.000 inwoners, waardoor het waarschijnlijk de grootste stad van Mesoamerica was.

De bouw van tempels, monumenten, straten en pleinen van hun stad was gebaseerd op hun kennis van astronomie.

Dit moet ťťn van de meest adembenemende archeologische vindplaatsen van heel Amerika zijn. Zelfs nu kun je nog langs de hoofdstraat lopen, Laan van de Doden genaamd, de Piramide van de Maan beklimmen en vervolgens de nog hogere Piramide van de Zon, die qua afmeting te vergelijken is met de piramides van Egypte.

De Tempel van Quetzalcoatl is bedekt met grote, uitgesneden, gevederde slangenhoofden. De Teotihuacanen gebruikten obsidiaan (een zwart vulkanisch glas) als ruilmiddel, als hakgereedschap en als versiering. De Teotihuacanen hebben een grote invloed gehad op latere culturen en er is bewijs dat zij tot wat vandaag de dag Guatemala is zijn gereisd.

Het Balspel

Dit was een spel dat gespeeld werd door twee teams die een rubberen bal gebruikten in een rechthoekig veld afgezet door stenen muren. De spelers mochten alleen hun ellebogen, heupen en knieŽn gebruiken om de bal te raken en het doel was om de bal door stenen ringen te werpen, die hoog aan de zijkant van het veld waren geplaatst. Verwondingen waren soms dodelijk, dus droegen de spelers een zware, beschermende uitrusting. Omdat het zo moeilijk was om de bal door de ringen te gooien, duurde het spel vaak erg lang.

Archeologen ontdekken nog steeds nieuwe informatie over het spel. Er zijn twee verklaringen voor de afloop van het spel. De ene is dat het winnende team kleding en juwelen van het publiek mocht eisen, dat meestal heel elegant gekleed naar de wedstrijd kwam kijken. Wanneer de bal door de ring werd gegooid was het dus niet ongebruikelijk dat de toeschouwers vluchtten, op de hielen gezeten door de spelers van het winnende team.

De andere verklaring is dat het een religieus spel was. Na de wedstrijd werd er een ceremonie gehouden, waarbij de spelers van het verliezende team werden geofferd aan de goden.

Variaties op het spel worden nog steeds gespeeld in het noordwesten van Mexico en in de staat Oaxaca.

 

 Ambassade van Mexico in Nederland.     Webmaster: ir. Gerardo Izzo